Sollicitatietips

Weet wie je bent, weet wat je kunt en weet wat je wilt!

Small talk / koetjes en kalfjes

Neem de tijd om te gaan zitten voordat het gesprek van start gaat. Voorkom dat jij of je gesprekspartner de zon in de rug heeft, zo kan je elkaar goed aankijken. Pak het materiaal dat je nodig hebt uit je tas, zoals een kopie van je CV, je sollicitatiebrief en een notitieblok.

Het besprek begint meestal met small talk. Bijvoorbeeld over wat je te drinken wilt en of je het bedrijf goed kon vinden. Beantwoord deze vragen rustig en vriendelijk maar kort. Geef geen uitgebreide beschrijving van alle hindernissen die je onderweg tegenkwam.

Openingsvraag

Uit onderzoek blijkt dat de eerste 4 minuten van het sollicitatiegesprek meer dan de helft van de einduitslag van de procedure bepalen. Het beeld wat je gesprekpartner uit je brief en CV had, vormt samen met de eerste indruk en deze 4 minuten een totaalbeeld.

Let op je ademhaling, formuleer kalm en denk na over je antwoord.

Er zijn 2 soorten openingsvragen:

1. Men kan beginnen met de inhoud van je CV, omdat ze aanvullende informatie willen. Ken je CV goed en zorg dat deze voor je op tafel ligt.

2. Men vraagt waarom je hier wilt werken. Wat kan je voor het bedrijf betekenen en waarom denk je dat ze jou moeten aannemen.

Bereid je op beide openingen voor. Ze komen sowieso aan bod.

Hoofdmoot van het sollicitatiegesprek

De hoofdmoot van elk gesprek bestaat uit de vragen: Wie ben je en waarom wil je bij ons werken?

1. Denk bij de vraag wie je bent niet alleen aan je CV. Je bent meer dan je CV. Bereid je voor en bedenk eigenschappen die positief zijn, zoals: eerlijk, gedreven en spontaan. Je mag ook vaardigheden gebruiken om jezelf te omschrijven, zoals: nauwkeurig, organisatorisch sterk, klantgericht en zelfstandig. Zorg ook dat je voorbeelden van je eigenschappen en kwaliteiten kan geven als de recruiter daarnaar vraagt.

2. Laat bij de vraag waarom je bij het bedrijf wilt werken goed merken dat je je in de organisatie hebt verdiept. Vertel wat je op de website aan interessante informatie hebt gelezen. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet, hoeveel mensen er werken, of het bedrijf meerdere lokaties heeft en in welke markt het bedrijf opereert. Als je mensen binnen het bedrijf kent, benoem deze kennissen!

Slotfase

Functieomschrijvingen zijn vaak vaag en algemeen. Stel daarom altijd enkele gerichte vragen. Zo laat je ook zien dat je je een voorstelling van de functie hebt kunnen maken. Stel bijvoorbeeld vragen over de grootte van de afdeling, bedrijfscultuur / werksfeer, aan wie je rapporteert en verantwoording aflegt en over de mate van samenwerking binnen het team.

Informeer aan het einde ook altijd naar het verloop van de procedure, zodat je weet hoe lang je op een uitslag van je sollicitatiegesprek kan wachten. Ook weet je dan of er eventueel een tweede of derde gesprek zal plaatsvinden.

Afscheid

Sta na het gesprek op. Geef elkaar een stevige hand en wees overtuigt jezelf. Bedank de recruiter voor het gesprek en neem afscheid met een Tot Ziens. Optimisme siert de mens.

Het maken van een goede eerste indruk is belangrijk en hoeft niet moeilijk te zijn.

Geef een stevige hand, maar geen bankschroef. Kijk je gesprekspartner aan. Probeer zijn of haar naam te verstaan en zeg je eigen naam duidelijk.

De eerste indruk